Wydział Handlu i Usług

Wydział Handlu i Usług


Kierownik Wydziału: ...............................................................

Tel: .......................................................................................

Wydział Handlu i Usług podlega bezpośrednio Burmistrzowi.

Zadania Wydziału
Wydział Handlu i Usług poza zadaniami wspólnymi realizowanymi przez wszystkie wydziały i samodzielne stanowiska określone w §10 Regulaminu Organizacyjnego realizuje następujące zadania szczegółowe:
1) Prowadzenie ewidencji działalności gospodarczej poprzez :
a) przyjmowanie od podmiotów gospodarczych zgłoszeń do ewidencji działalności gospodarczej,
b) dokonywanie wpisów tych zgłoszeń do ewidencji działalności gospodarczej,
c) doręczanie podmiotom gospodarczym zaświadczeń o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej,
d) dokonywanie zmian ewidencji działalności gospodarczej i wydawanie zainteresowanym podmiotom gospodarczym stosownych zaświadczeń.
2) Prowadzenie spraw związanych z wydawaniem zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych w granicach liczby punktów sprzedaży, ustalonej dla miasta.
3) Przygotowywanie projektów uchwał Rady Miasta w sprawie określenia dni i godzin otwierania i zamykania placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności.
4) Wykonywanie czynności związanych z prowadzeniem na terenie miasta targowisk oraz organizacją handlu targowiskowego - zgodnie z przepisami dekretu o targach i targowiskach.
5) Inspirowanie kierunków rozwoju i modernizacji sieci handlowej, gastronomicznej i usługowej w mieście.
6) Wnioskowanie w sprawach lokalizacji i struktury branżowej placówek handlowych, gastronomicznych i usługowych.
7) Dokonywanie cen kształtowania się popytu i podaży w podstawowych grupach towarowych.
8) Inicjowanie działań jednostek handlowych w zakresie :
a) zaopatrzenie w towary,
b) zabezpieczenia interesów konsumenta,
c) poprawy funkcjonowania placówek handlowych.
9) Prowadzenie kontroli funkcjonowania placówek handlowych, gastronomicznych i usługowych.
10) Współuczestniczenie w działaniach na rzecz poprawy jakości wyrobów robót i usług, przeprowadzanie w celu ochrony konsumenta społecznej kontroli i ocena jakości sprzedawanych wyrobów, robót i usług.
11) Opiniowanie lokalizacji placówek handlowych, gastronomicznych i usługowych.
12) Prowadzenie ewidencji placówek handlowych, gastronomicznych i usługowych.
13) Wydawanie zezwoleń na czasowe zamknięcie placówek handlowych, gastronomicznych i usługowych.
14) Prowadzenie spraw związanych z aktywizacją zawodową.

Wytworzył:
Udostępnił:
Ostatnio zmodyfikował:

       DRUKUJ TĘ STRONĘ Obrazek drukarki